Golongan Lelaki Yang Ditarik Ke Neraka

Golongan Lelaki Yang Ditarik Ke Neraka - Berikut ini adalah bacaan islami yang saya kutip dari www.hanan.com.my. Mudah-mudahan dengan artikel ini kita sebagai muslim akan terus berada di sisi allah.

Golongan Lelaki Yang Ditarik Ke Neraka

Ayahnya

Apabila kamu yang bergelar sbgai ayah yg tidak memperdulikan anak-anak perempuannya di dunia. Dia tidak mmberikan sgala keperluan agamamu seperti mengajarkan shalat, mengaji dan sebagainya. Dia membiarkan anak-anak perempuannya tdak menutup aurat.. tdk ckup kalau dngan hanya memberikan kemewahan dunia saja maka dia akan ditarik oleh anaknya kedalam neraka.

Suami

Apabila suami tdak memperdulikan tindak tanduk istrinya. Bergaul bebas di pejabat, memperhiaskan diri bkan untuk suami tp untuk pndangan kaum lelaki yang bukan mahram, apabila suami mendiam diri.. walaupun seorang alim (shalat tidak tangguh, puasa tidak tinggal) maka dia akan ditarik oleh isterinya.

Abang-abangnya

Apabila ayahnya yg sudah meninggal, tanggung jawab menjaga maruah wanita jatuh kepada abang-abangnya.. jika mereka hanya mementing keluargany sja dan adik perempuanny dibiar melenceng dari ajaran ISLAM.. tunggulah tarikan adiknya di akhirat nanti.

Anak Lelaki

Jika seorang anak tdak menasehati seorang ibu perihal kelakuan yang haram dari islam, maaka anak tersebut akan dipertangung jawabkan di akhirat kelak.. nantikan tarikan ibunya.

Maka kita lihat btapa hebatnya tarikan wanita bukan sja di dunia malah d akhirat pun tarikannya begitu hebat…maka kaum lelaki yg brgelar ayah/suami/abang atau anak harus memainkan peran mereka yang sebenarny tidak silap firman ALLAH S.W.T.:-

    “Hai anak adam peliharaknlah diri km serta ahli km dari api neraka, di mana bahan pembakarnya yaitu manusia dan batu2..

Hai wanita, kasihankan ayah kamu, suami kamu, abang-abang kamu serta anak-anak lelaki kamu…kesiankanlah mereka dan diri kmu sendiri.. jalankan perintah ALLAH S.W.T. dengan bersungguh2 dan dengan ikhlas..

Akhir kata, mari kita berdoa agar kita selamat dari tarikan-tarikan.. oleh mana2 pihak. Harga seorang muslim adalah sngat berharga. ALLAH S.W.T. nilaikan seseorang muslim dengan SURGA.. semua kaum muslim akan msuk surga.. janganlah kita mmbuang atau tidak mngendah janji ALLAH S.W.T.

Related Posts

Golongan Lelaki Yang Ditarik Ke Neraka
4/ 5
Oleh